css templates

CELE MAI RECENTE EVENIMENTE


suport S-a stins din viață
Elena Botnaru,
medic endocrinolog


     S-a stins din viață Elena Botnaru, medic endocrinolog (19.08.1951 – 20.03.2021)
     Născută la data de 19 august 1951 în orașul Habarovsc, Federația Rusă, Elena Botnaru a absolvit Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Chișinău în anul 1974.
     A activat în funcția de medic endocrinolog în secția Consultativă, din cadrul Spitalului raional Orhei, de la 1 decembrie 1999 până la data de 14 octombrie 2013.
     Doamna doctor Botnaru a fost un om minunat și un bun specialist, care s-a manifestat pe parcursul activității sale cu corectitudine și responsabilitate. Amintirea despre doamna Elena Botnaru va rămâne în sufletele tuturor celor care au cunoscut-o.
     Exprimăm cordiale sentimente de compasiune și sincere condoleanțe familiei îndoliate și celor apropiați.


Dumnezeu să o odihnească în pace!
Colegii din cadrul IMSP Spitalul raional Orhei

Medicii cu lacrimi în ochi au povestit despre colegii decedați pe timp de pandemie.Mulțumim pentru efortul depus!
Detalii...

Primele doze de vaccin
anti-COVID au ajuns la Orhei.
     Primele doze de vaccin anti-COVID au ajuns la Orhei. Astăzi au fost vaccinați primii lucrători medicali din cadrul Spitalului raional Orhei
     În această dimineață, 2 martie, Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul raional Orhei a recepționat primele 150 de doze de vaccin anti-COVID-19.
     Cei dintâi care au primit prima doză de vaccin Astra Zeneca au fost medicii care sunt pe prima linie în lupta cu infecția COVID-19, lucrători medicali din secțiile reanimare, anestezie și terapie intensivă, cât și din secțiile cu specific de tratament COVID-19.
     Până la ora 11:00 au fost vaccinați 20 de lucrători medicali. Este de menționat faptul că la nici o persoană dintre toți cei vaccinați astăzi nu au fost înregistrate reacții adverse. Remarcăm, printre persoanele vaccinate au fost și lucrători medicali cu vârsta de peste 65-70 de ani.
     Întreg procesul de imunizare în cadrul instituției este format din mai multe etape: înregistrarea persoanei, apoi consultația medicului infecționist, care evaluează starea de sănătate, urmează vaccinarea propriu zisă (injectarea soluției), și în final, supravegherea persoanei vaccinate timp de 15 minute. Iar pentru completarea schemei de vaccinare, persoanelor cărora li s-a administrat prima doză de vaccin AstraZeneca, după un interval de timp trebuie să li se administreze a doua doză de imunizare.
     Pentru 1 etapă de imunizare sunt pregătite 134 de persoane. Este planificat ca zilnic să fie vaccinați câte 50 de lucrători medicali. Iar peste 4 - 12 săptămâni urmează să fie injectată a doua doză de vaccin, pentru a finaliza procesul de imunizare.
     Vaccinul AstraZeneca, cu care au fost astăzi vaccinați lucrătorii medicali din cadrul Spitalului raional Orhei, este cu serul produs de concernul britanico-suedez și este indicat pentru imunizarea activă a persoanelor cu vârsta de 18 ani și peste, pentru prevenirea COVID-19 cauzată de SARS-CoV-2.
     Imunizarea constă în administrarea a două doze separate, fiecare a câte 0,5 ml. A doua doză trebuie administrată după un interval de timp cuprins între 28 până la 84 de zile de la prima doză. Protecția anti COVID-19 începe la aproximativ 3 săptămâni după prima doză de Vaccin AstraZeneca.
Aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră și a celor din jur!
Purtător de cuvânt

Spitalul Raional OrheiDepistarea precoce, tratamentul și reabilitarea previn apariția complicațiilor cauzate de COVID-19     Stimați colegi,
     În cadrul Proiectului Băncii Mondiale "Răspuns de Urgență la COVID-19 în Republica Moldova", a fost lansat spotul video: Depistarea precoce, tratamentul și reabilitarea previn apariția complicațiilor cauzate de COVID-19, cu participarea jurnalistei Alina Radu, care a învins boala.
     În context, intervenim cu solicitarea de a plasa acest spot video pe paginele oficiale alte instituțiilor și pe rețelele de socializare, pentru sensibilizarea populației.
Mulțumim pentru suport!


suport Creștere alarmantă a îmbolnăvirilor prin COVID-19


     În primele 2 săptămâni a lunii februarie se atestă o majorare a numărului de pacienți cu COVID-19 internați în Spitalul raional Orhei. Astfel, în prima săptămână a acestei luni au fost internați 62 de pacienți, iar în săptămâna a doua - 74 de pacienți, o majorare cu 16,2 %.
     Dacă comparăm primele două luni a noului an, observăm creșterea considerabilă a numărului de pacienți internați cu COVID-19. În luna ianuarie a anului 2021, total au fost internați 179 de pacienți, iar în luna februarie, doar în primele două săptămâni, numărul pacienților este de 136. Simultan, se atestă o creștere considerabilă a cazurilor grave, totodată fiind în creștere și numărul de decedați.
     Pe lângă specificul de evoluție a bolii COVID-19, se intuiește posibila tărăgănare la etapa de spitalizare a pacienților, aceștia fiind internați cu întârziere. Cu părere de rău, au fost cazuri când durata de la spitalizare și până la deces a fost extrem de scurtă, a ajuns să fie până la câteva ore. Iar, în astfel de cazuri, se face imposibilă salvarea pacienților.
     De aceea, facem apel către populație, la primele simptome de boală, precum: febră, tuse, rinoree, să apeleze imediat medicul de familie sau să sune la Serviciul 112. E nevoie de a acționa imediat pentru a putea fi salvate viețile pacienților infectați cu noul tip de coronavirus.
     Astăzi, 15 februarie, în cadrul Spitalului raional Orhei se tratează 80 de pacienți cu COVID-19, dintre care 4 pacienți în stare extrem de gravă, inclusiv 2 – la respirație dirijată, 14 - în stare gravă cu flux de oxigen permanent și alți 60 de pacienți în stare medie. Marea majoritate a pacienților internați sunt în vârsta de peste 60 de ani.


Aveți grijă de sănătatea DVS și a celor din jur!
Purtător de cuvânt al Spitalului raional Orhei

CNAM reduceri la prima de asigurare

Termenul limită de achitare a primei de asigurare în sumă fixă 31 MARTIE
suport S-a stins din viață
Muntean Vasile Ion,
medic internist


     Născut în satul Slobozia Hodorogea, comuna Bieşti, raionul Orhei, la 16 aprilie 1948, Muntean Vasile Ion absolvește în anul 1976, pe atunci, Institutul de Stat de Medicină şi Farmacie, specialitatea medic internist. Din luna august a anului 1976 începe activitatea în cadrul, pe atunci, Spitalului Central raional Orhei în funcţie de medic internist, până în anul 1977. Ulterior, din 1977 până în anul 1981 – predă disciplina chirurgicală la Colegiul de Medicină din Orhei
     Începând din anul 1981 şi până în 1999 activează la Spitalul Raional Orhei în funcție de medic endoscopist. După care este transferat şi activează în funcție de medic ultrasonografist, unde a activat până în luna noiembrie a anului curent, 2020.
     Pe parcursul activităţii s-a manifestat ca specialist bine pregătit profesional, compătimitor atât cu pacienţii cât şi cu colegii. Îşi îndeplinea datoria conştiincios și cu multă străduinţă.
     Suntem profund îndurerați de această pierdere și în aceste momente de mare tristețe, cu profund regret, transmitem sincere condoleanțe și compasiune familiei Muntean și celor apropiați.


Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Colegii din cadrul IMSP Spitalul raional Orhei


suport Suport în reabilitarea fizică și psihologică după COVID-19


     A fost lansată campania „Suport în reabilitarea fizică și psihologică după COVID-19”, pentru a susține reabilitarea persoanelor care se recuperează după tratament COVID-19
     Campania este implementată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Republica Moldova și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. În cadrul acestei campanii a fost lansat și ghidul „Perioada după COVID-19: Informații pentru pacienți.
     Persoanele care s-au îmbolnăvit de COVID-19, mai ales în forme grave, suferă nu doar fizic. Boala poate afecta în mare măsură și starea psihică și emoțională. Stresul, anxietatea sau depresia sunt doar câteva dintre problemele cu care se pot confrunta pacienții în perioada de recuperare. În cadrul campaniei specialiștii și experții naționali au elaborat o serie de recomandări și material de informare la tema reabilitării.
     Unul din primele produse ale campaniei este ghidul „Perioada după COVID-19: Informații pentru pacienți. Suport în recuperarea și gestionarea simptomelor ca urmare a COVID-19”, conținând informații și ilustrații de mare ajutor atât pentru persoanele care au simptome COVID-19 și cum anume ar trebui să procedeze în această situație, cât și despre persoanele care au avut o formă gravă a bolii, cu nevoie de reabilitare după spitalizare. Sunt exemplificate exerciții de gestionare a sufocării, a respirației, a tusei, modalitatea recomandată de aerisire a încăperii, și de asemenea, gestionarea oboselii, inclusiv planificarea activităților, tehnici de relaxare (având în vedere că impactul emoțional este foarte puternic), gestionarea alimentației și a activității fizice.
     Acest ghid are scopul de a ajuta persoanele aflate în convalescență, care au nevoie de o recuperare cât mai rapidă, fiind un suport atât pentru ei cât și pentru familiile lor.
     Ghidul poate fi citit aici: GHIDUL DE REABILITARE


Aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră și a celor din jur!
Administrația IMSP Spitalului raional Orhei.
Telefoane de contact: 0(235)21848 și 0(235)20788.


pneumonie 12 noiembrie – Ziua Mondială a Pneumoniei


     Ziua Mondială a Pneumoniei, marcată anual la 12 noiembrie, este la cea de-a 11-a ediție și are loc în perioada pandemiei globale de COVID-19.
     În Republica Moldova pneumonia constituie o problemă importantă de sănătate publică, caracterizată cu indicatori destul de ridicați ai morbidității și mortalității, în deosebi la copii până la 5 ani.
     Pneumonia este cel mai mare ucigaș infecțios al adulților și copiilor, ce a luat viața a peste 2,5 milioane de oameni în toată lumea, inclusiv 672.000 de copii în anul 2019.
     În cadrul Spitalului raional Orhei, în anul 2019, au fost trataţi de pneumonie – 1384 pacienţi, 885 copii, dintre care 352 copii până la 1 an. Pe parcursul a 9 luni a anului 2020, de pneumonie s-au tratat 796 pacienţi, 422 copii, 184 fiind copii până la 1 an, conform datelor prezentate de către şeful secţiei Informatică şi Statistică Medicală, dnul Vladimir Datii.
     Prevenirea pneumoniei la copii este una dintre componentele principale ale strategiei de reducere a mortalităţii la copii de vîrsta pîna la un an. În Republica Moldova, vaccinul anti-pneumococic este gratuit. Imunizarea copiilor împotriva pneumoniei este iniţiată de la 01 octombrie 2013, conform Programului Naţional de Imunizări.
     Ce este pneumonia?
     Pneumonia este o formă de infecţie respiratorie acută, care afectează plămânii şi este cauzată de o serie de agenţi infecţioşi, inclusiv virusuri, bacterii şi ciuperci. Alţi factori ce favorizează apariţia pneumoniei sunt: condiţiile precare de îngrijire şi igienă pesonală, nutriţie dezechilibrată şi malnutriţie, contactul cu mediile aglomerate, expunerea la fum, anemia, afecţiunile deja existente etc.
     Pneumonia, în mare parte, este cauzată de agravarea infecţiei respiratorii deja existente în organism. Copilul poate face pneumonie şi dacă intră în contact direct cu secreţiile nazale ale unui copil bolnav sau se află mai mult timp în apropierea unei surse de infecţie.
     Simptomele pneumoniei la copiii de 0-5 ani sunt: febră ridicată (> 39°C), frisoane, tuse, lipsa poftei de mâncare, vome, dureri de cap. La început, pneumonia poate părea o simplă răceală, deoarece primele manifestări sunt comune – tuse, obstrucţie nazală şi febră. Însă, următoarele simptome de instalarea pneumoniei sunt: dificultate în respiraţie, şuierat la expiraţie, stare generală alterată, febră persistentă, respiraţii frecvente.
     Ce se poate face pentru a preveni pneumonia?
     În prevenirea pneumoniei, respectarea regimului alimentar diversificat şi a igienei personale sunt măsurile primordiale. La fel, alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață este o componentă cheie a consolidării sistemului imunitar al copilului. Totodată, nutriția adecvată ajută la asigurarea unui sistem imunitar funcțional pentru a proteja copiii de pneumonie, precum și alte boli. Copiii subnutriți se confruntă cu un risc mai mare de îmbolnăvire și o durată mai mare a bolii. De asemenea, este importantă vaccinarea, deoarece datorită eficienței acestora se pot preveni bolile și se pot reduce severitatea bolii.


Aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră și a celor din jur!
Administrația IMSP Spitalului raional Orhei.
Telefoane de contact: 0(235)21848 și 0(235)20788.

 COMUNICAT DE PRESĂ


     Astăzi, 9 octombrie, în jurul orei douăsprezece, la Spitalul raional Orhei au fost transportați, de către Asistența Medicală Urgentă Prespitalicească, 14 pacienți cu vârsta cuprinsă între 13 - 17 ani.
     Cauza preventivă a adresării pacienților este Intoxicație cu o substanță necunoscută.
     La moment, toți pacienții se află în Unitatea Primire Urgențe, unde medicii specialiști examinează pacienții și le acordă primul ajutor.
     Starea pacienților este de gravitate medie.


Cu profund respect, Administrația IMSP Spitalului raional Orhei.
Telefoane de contact: 0(235)21848 și 0(235)20788.

 COMUNICAT DE PRESĂ


     Pacienta, în vârstă de 33 de ani, autoarea materialului video difuzat la știrile de la postul de televiziune PRO TV, împreună cu copiii săi, au fost transportați de serviciul Asistența Medicală Urgentă Prespitalicească, la Spitalul raional Orhei, secția boli infecțioase, COVID nr.1 cu diagnosticul de ,,Caz suspect Covid-19’’, la data de 24.07. 2020, ora 21:07, și examinați de către medicul de la punctul de triaj cu prelevarea probelor biologice.
     Ulterior, la ora 22:00, pacienții au fost consultați de către medicul pediatru, șef secție pediatrie din cadrul IMSP SR Orhei, Brătescu Valentina, care le-a prescris tratamentul necesar.
     Menționăm faptul că toți trei pacienți, mama și doi copii ai săi, au fost în contact direct cu soțul ultimei, care a fost testat și confirmat cu infecție COVID -19, la data de 24.07.2020, însă, dânsul a refuzat spitalizarea pentru a efectua tratamentul ambulator.
     La data de 25.07.2020, în următoarea zi după ce au fost testați, neașteptând rezultatele investigațiilor paraclinice, la ora 9:24, mama copiilor, a refuzat categoric continuarea tratamentului în staționar, din motive personale și a insistat să plece acasă, asumându-și consecințele pentru starea lor de sănătate, despre ce a semnat în Fișa medicală a bolnavului de staționar.
     În aceeași seară, la ora 18:00, au fost recepționate de către secția de Triaj rezultatele testelor. După care, în conformitate cu actele normative în vigoare, privind infecția cu COVID-19, angajații punctului de Triaj au informat medicul de familie despre rezultatele pozitive la noul tip de coronavirus a persoanelor în cauză. Ulterior, medicul de familie a anunțat pacienta.
     Deja la ora 20:20, pacienta împreună cu cei doi copii, au fost aduși din nou de Asistența Medicală Urgentă Prespitalicească la Spitalul din Orhei. La internare pacienții au fost examinați de către medicul de la punctul de Triaj COVID-19, dr. Negară Constantin, chirurg de specialitate, cu recomandarea de spitalizare în secția de Boli Contagioase nr.1 – ,,caz confirmat’’.
     În dimineața zilei de duminică, 26.07.2020, la ora 10:00, pacienta și copiii săi, au fost consultați de către medicul infecționist Adam-Guștiuc Ala, care este și medic pediatru. În urma examinării, doctorul a coordonat tratamentul conform ,,PCN Infecția cu COVID-19’’. După care, asistenții medicali au efectuat indicațiile medicului, comunicând cu pacienții.
     Spre seară însă, aproximativ ora 16:30, pacienta, împreună cu copiii săi, au părăsit, fără învoire, secția nr.1 COVID-19 , din cadrul Spitalului raional Orhei.
     Cazul dat a fost raportat la Inspectoratul raional de Poliție Orhei prin apel telefonic la numărul 112.
     Aducem la cunoștință că, în perioada aflării în spital, pacienta și copiii săi au fost examinați de către cinci medici, inclusiv și de medicul pediatru.
     Referitor la alimentarea pacienților, aceasta este conform meniului aprobat de instituție și este parte a tratamentului prescris.
     Informăm despre faptul că, supravegherea și tratamentul pacienților a fost prestat conform prevederilor Protocolului Clinic Național și Instituțional provizoriu (ediția a II): Infecția cu coronavirus de tip nou (COVID-19). Aflarea pacienților cu noul tip de coronavirus este asigurată într-un bloc - tip pentru infecțiile extrem de contagioase, cu respectarea condițiilor de minimalizare de contact cu pacienții. Iar condițiile de cazare sunt satisfăcătoare și corespund condițiilor pentru pacienții cu patologii extrem de periculoase.
     Cu profund respect, Administrația IMSP Spitalul Raional Orhei


Cu profund respect, Administrația IMSP Spitalului raional Orhei.
Telefoane de contact: 0(235)21848 și 0(235)20788.


deces 22.06.2020
S-a stins din viață Ion Stati, medic Diagnostica Funcțională. Necrolog


     Născut în localitatea Cajba din raionul Glodeni, la 22 ianuarie 1963, Stati Ion absolvește Universitatea de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu în anul 1986. A petrecut internatura la Spitalul central Orhei în perioada anilor 1986-1987. Din anul 1987 până în 1990 a activat în calitate de profesor în cadrul Colegiului de medicină Orhei. Iar începând cu anul 1990 și până în 2020 a activat ca medic Diagnostica Funcțională în cadrul IMSP Spitalul raional Orhei. În anul 2006 a ocupat funcția de șef secție Diagnostica Funcțională.
     Îşi facea datoria conştiincios, cu foarte multă străduinţă pentru îmbunătăţirea deservirii medicale, precum şi a calităţii ajutorului acordat pacienţilor. Sistematic îşi ridica nivelul profesional, citind permanent literatură medicală. A demonstrat iniţiativă, profesionalism întreprinzând un şir de activităţi teoretice şi practice întru ameliorarea calităţii controlului şi tratamentului pacienţilor. Poseda capacitatea de a analiza şi a-şi expune punctul său de vedere. A impresionat prin punctualitate, seriozitate, fiind mereu orientat spre perfecționare, calitate, respectarea termenelor limită, perseverență, disciplină la locul de muncă, loialitate și înalt simt de răspundere.
     Era remarcat de personal pentru disciplină şi optimism. Fiind o personalitate multilateral dezvoltată, flexibilă, cu forţă de convingere prin argumentare, o fire modestă, calmă, corectă, cu un minunat echilibru interior, se bucura de autoritate în colectiv, de respectul şi stima pacienţilor.
     Ne exprimăm respectul pentru doctorul Ion Stati, care și-a dedicat întreaga viață medicinei.
     Suntem profund îndurerați de această pierdere enormă și în aceste momente de mare tristețe, transmitem condoleanțe și compasiune familiei îndurerate.
     Dumnezeu să-l odihnească în pace!


Administrația IMSP Spitalului raional Orhei.
Telefoane de contact: 0(235)21848 și 0(235)20788.


Felicitare RECUNOȘTINȚĂ ȘI APRECIERE PENTRU LUCRĂTORII MEDICALI!


     Stimaţi colegi - angajaţi ai Spitalului Raional Orhei, cu prilejul sărbătorii profesionale – Ziua Lucrătorului Medical și a Farmacistului, vă adresăm cele mai sincere felicitări și înalte considerațiuni.
     Această zi este un bun prilej de a aduce calde mulțumiri pentru devotamentul de care dați dovadă în munca de fiecare zi, pentru zâmbetele și speranțele dăruite, pentru profesionalism și dedicație, pentru responsabilitatea asiduă, perseverenţă, pentru curajul și efortul depus în lupta cu virusul COVID – 19.
     Fiind mereu la straja sănătății publice pentru a asigura o societate sănătoasă, sunteți mobilizaţi, zi şi noapte, în lupta pentru salvarea vieţii fiecărui pacient, sacrificându-vă, deseori, propria sănătate.
     Vă exprimăm înaltă gratitudine și vă mulţumim pentru profesionalismul şi devotamentul nelimitat, precum şi pentru siguranţa şi încrederea pe care o emanaţi oamenilor în situaţiile dificile. Vă dorim să aveţi parte de multă sănătate, de apreciere şi respect din partea colegilor, de înţelegere şi recunoştinţă din partea pacienţilor, de linişte şi armonie în familii!
     Cu profund respect, Administrația IMSP Spitalul Raional Orhei


Cu profund respect, Administrația IMSP Spitalului raional Orhei.
Telefoane de contact: 0(235)21848 și 0(235)20788.


COVID-19 INFORMAŢIE DESPRE COVID-19 LA MOMENT


     La moment în cadrul Spitalului raional Orhei se tratează 61 persoane de COVID – 19.
     Începând cu data de 01.04.2020 și până în prezent, în cadrul Spitalului raional au fost internați 489 pacienți care întruneau definiția de ,,caz suspect’’ COVID-19.
     Ulterior, pentru 231 de personae a fost stabilit diagnosticul ,,caz confirmat’’ COVID -19. Dintre ei, 113 de pacienți au fost tratați și externați. Iar, alți 39 de pacienți au fost transferați către instituțiile de nivelul din Chișinău.
     De menționat că, 18 pacienți în stare ușoară urmează tratamentul la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie.
     În raionul Orhei, cu regret, s-au înregistrat 11 decese provocate de infecția COVID-19, dintre care 2 au decedat la Spitalul din Orhei, ceilalți în instituțiile republicane.
     Până la ziua de azi, au fost confirmate 53 cazuri de infectare în rândul angajaţilor Spitalului, printre care: medici - 12, asistenţi medicali - 28, infermiere – 10, personal auxiliar – 3 persoane.
     RECOMANDĂRILE care trebuie respectate de fiecare persoană:
 • Evitați locurile publice. Stați acasă!;
 • Păstrați distanța socială de minim 1 m;
 • Cei care au revenit din țările cu risc sporit de infecție sau au contactat cu o persoană infectată, autoizolați-vă la domiciliu pentru 14 zile, inclusiv de membrii familiei și contactați medicul de familie. Măsurați temperatura corpului de 3 ori pe zi;
 • Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun;
 • Respectați eticheta tusei (în șervețel de unică folosință sau pliulcotului);
 • La primele simptome de boală, precum: tuse, febră, eliminări nazale, apelați Serviciul 112.


Aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră și a celor din jur!
Administrația IMSP Spitalului raional Orhei.
Telefoane de contact: 0(235)21848 și 0(235)20788.


Doneaza Singe ,,DONEAZĂ SÂNGE PENTRU O LUME SĂNĂTOASĂ’’


     În Republica Moldova, în perioada 25 mai – 26 iunie 2020, se desfășoară ,,Luna de promovare și recrutare a populației la donarea de sânge voluntară și sistematică''. Ea este organizată în corespundere cu Programul Național de Securitate transfuzională și autoasigurare a țării cu produse sangvine pentru anii 2017 – 2021, cu scopul de a promova în societate importanța donării de sânge.
     Anual, la data de 14 iunie, în întreaga lume se celebrează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, care a devenit o tradiție și în republica noastră.
     În anul curent Ziua Mondială a Donatorului de Sânge are genericul ,,Donează sânge pentru o lume sănătoasă’’. Ea are drept scop nu doar încurajarea întregii societăți să doneze benevol sânge, ci ne oferă prilejul de a le mulțumi donatorilor voluntari pentru gestul lor de a salva vieți.
     Donarea voluntară de sânge este un gest de susținere al sistemului medical și de solidaritate față de pacienții a căror viață poate avea continuitate datorită sângelui donat.
     Ne adresăm către locuitorii orașului Orhei și ai satelor din raion cu apelul de a se înscrie în rândurile donatorilor de sânge, care salvează milioane de pacienți în fiecare an.
     Prin donarea de sânge veți contribui la ,,dăruirea de viață’’!
     Vă așteptăm în fiecrae zi de luni și joi la Spitalul Raional Orhei, secția de transfuzie a sângelui.
     


Administrația IMSP Spitalului raional Orhei.
Telefoane de contact: 0(235)21848 și 0(235)20788.     Administrația IMSP Spitalul raional Orhei, împreună cu personalul medical, aduce sincere mulțumiri tuturor instituțiilor publice, agenților economici și oamenilor cu bună credință, pentru gestul de binefacere, acordarea donațiilor în lupta împotriva pandemiei, generate de virusul COVID -19.
      Fiecare cadru medical și pacient este important pentru noi. De aceea, fiecare contribuție este esențială și extrem de necesară. Vă asigurăm, că toate bunurile donate au fost și vor fi în continuare folosite pentru protecția, motivarea și susținerea lucrătorilor medicali și a pacienților, fapt ce este extrem de important în această perioadă dificilă pentru noi toți. Lucrătorii medicali vor depune totală străduință și profesionalism pentru a acorda ajutor medical calificat, pentru a salva cât mai multe vieți omenești.
     Suntem recunoscători tuturor pentru implicare și donații, după cum urmează: DETALII...


Administrația IMSP Spitalului raional Orhei.

Cu privire la organizarea şi desfăşurarea în perioada 25 mai – 26 iunie 2020 a Lunarului de promovare și recrutare a populației la donarea de sânge voluntară și a Zilei Mondială a donatorului de sânge 14 iunie 2020” Centrul Național de Transfuzia a Sângelui.

FelicitareIvan Siman BIOGRAFIE
Șiman Ivan Alexandru  


     Domnul Șiman Ivan și-a început activitatea de muncă în domeniul medicinii după absolvirea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău în anul 1975. Internatura pe specialitate a efectuat-o pe lîngă Spitalul central raional Orhei în perioada anilor 1975-1976.
     În perioada anilor 1976-1978 a activat ca medic chirurg în Spitalul raional nr.1 Chiperceni. A început activitatea în cadrul Spitalului Central raional Orhei în anul 1978. Este numit în funcție de șef secție chirurgie în anul 1992. În perioada anilor 1994-1999 și 2003-2008 a îndeplinit Funcția de Director al Spitalului Juedean Orhei și ulterior al IMSP Spitalului raional Orhei. Din anul 2008 și pînă în prezent a îndeplinit funcția de șef secție chirurgie.
     Pe parcursul activităţii s-a manifestat ca specialist bine pregătit profesional, compătimitor atît cu pacienţii cît şi cu colegii. Îşi îndeplinea datoria conştiincios, cu foarte multă străduinţă pentru îmbunătăţirea deservirii medicale, precum şi calităţii ajutorului acordat pacienţilor. Mereu a demonstrat iniţiativă, profesionalism întreprinzînd un şir de activităţi teoretice şi practice întru ameliorarea calităţii controlului şi tratamentului pacienţilor. A impresionat prin punctualitate, seriozitate, consinderîndu-le ca o obligaţie morală a omului orientarea către rezultate, calitate, respectarea termenelor limita, perseverenta, disciplina la locul de munca, loialitate și înnalt simț de răspundere.
     A fost o personalitate multilateral dezvoltată, flexibilă, cu forţă de convingere prin argumentare, o fire modestă, calmă, corectă cu un minunat echilibru interior, care se bucura de autoritate în colectiv, de respectul şi stima pacienţilor.
     A fost și va rămîne cel mai bun dinte noi: medic chirurg, șef secție, Director de Spital.
     În această perioadă grea pentru societatea noastră și pentru întregul sistem medical dnul Ivan Șiman, avînd o vîrstă înnaintată a putut să se izoleze, să stea deoparte și să aștepte sfîrșitul pandemiei cu virusul COVID- 19, ca mai apoi să revină la muncă. Dar nu a făcut-o.
     Fiind un om curajos, responsabil, corect, asumîndu-și riscul a activat pînă în ultima zi. Așa va rămîne în amintirile noastre cel ce a fost Ivan Șiman. Dumnezeu să-l odihnească în pace.
     


Administrația IMSP Spitalului raional Orhei.


coronavirus Ce este și cum se manifestă Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV)  


     Ce este coronavirusul
     Coronavirusurile (CoV) sunt o familie numeroasă de virusuri care provoacă boli, de la răceala comună la boli mai severe, care pot fi transmise între animale și oameni. Noul coronavirus (2019-nCoV) este o tulpină nouă care nu a fost identificată anterior la om
     Semnele asupra cărora ar trebui să atragem atenția
     Desprindem cam aceleași semne clinice precum în virozele respiratorii acute: febră, tuse, care este uscată la început, dificultăți de respirație, cefalee.
     Categoriile de persoane care sunt predispuși la coronavirus
     Acest virus afectează persoanele cu imunitatea scăzută. În mare parte, persoanele de vârstă înaintată și gravidele.
     Medicii specialiști din cadrul IMSP Spitalul Raional Orhei recomandă:
     * Spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu persoanele bolnave sau cu mediul lor;
     * Evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;
     * Persoanele cu simptome de infecție respiratorie acută ar trebui să practice eticheta tusei (mențineți distanța, acoperiți nasul și gura în timpul tusei și strănuturilor cu îmbrăcăminte sau șervețele de unică folosință și spălați-vă pe mâini);
     * Evitarea contactului neprotejat cu animale de la ferme sau cu animalele sălbatice.

Purtător de cuvânt al IMSP Spitalul raional Orhei
Telefon de contact:060871999


coronavirus Seminar de instruire la Spitalul raional Orhei în vederea Coronavirus de tip nou (2019-nCoV)  


     Un seminar de instruire a lucrătorilor medicali cu tematica ,,Manifestările clinice, diagnosticul bolii și măsurile de control al infecției cu Coronavirus de tip nou (2019-nCoV)’’ a avut loc la Spitalul raional Orhei, la începutul lunii februarie anului curent.
     În cadrul evenimentului s-au abordat subiecte ce țin de noul virus: etiologia infecției, grupele de risc, semnele clinice, căile de transmitere, măsurile de profilaxie, prevenire și control a infecției.
     ,,Semnele clinice a îmbolnăvirii cu Coronavirus de tip nou sunt: febra, tusea, dificultăți de respirație, nasul înfundat, rinoreea, dureri în gât, dureri de cap și oboseală. Iar calea de transmite este prin aer – inhalarea particulelor infectate din tuse sau strănut de la persoane infectate, contact cu suprafața contaminate, atingerea nasului, gurii, și a ochilor cu mâinele murdare. Din grupele de risc fac parte persoanele imunodeprimate, cu boli cronice, vârstnicii și gravidele. Perioada de incubație a acestui virus este 1-14 zile.’’, a relatat, dna Lidia Bordian, medic epidemiolog din cadrul IMSP Spitalul raional Orhei.
     Seminarul s-a încheiat cu informația despre situația epidemiologică din lume prin infecția cu Coronavirus de tip nou. Până la data de 04 februarie 2020 au fost confirmate de laborator 20 626 de cazuri, în China – 20 458 cazuri, 168 de cazuri în 24 țări (13 țări din Asia, 9 Europa, Australia și America).
     Până în prezent, în Republica Moldova nu a fost înregistrat niciun caz de Coronavirus de tip nou, conform Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.


Purtător de cuvânt al IMSP Spitalul raional Orhei
Telefon de contact:060871999


anuntpublic ANUNŢUL PUBLIC  

Aprobarea deciziei etapei de evaluare prealabilă a impactului asupra mediului a activităţii planificate


     Instituția Medico – Sanitară Publică Spitalul raional Orhei anunţă publicul interesat, despre aprobarea şi emiterea deciziei etapei evaluare prealabilă a impactului asupra mediului, de către Agenția de Mediu, în cadrul procedurilor de evaluare prealabilă a impactului asupra mediului (când este cazul, se va indica în context transfrontalier) prevăzute de Legea nr.86 din 29 mai 2014 privind evaluarea impactului asupra mediului, cu modificările ulterioare, pentru proiectul ,,Reparația capitală a blocului curativ din teritoriul IMSP Spitalul raional Orhei” în or. Orhei.
     Decizia de evaluare prealabilă a impactului asupra mediului şi motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului, Agenția de Mediu din data de 28.01.2020 şi la pagină web oficială http://mediu.gov.md/ro/node/143.
     Publicul interesat poate înainta în formă scrisă, la sediul autorităţii competente emitente, comentarii/observaţii la conţinutul deciziei de evaluare prealabilă a impactului asupra mediului din data publicării prezentului anunţ, până la momentul expirării termenului legal de contestare a actelor emise de către autorităţile administraţiei publice, prevăzuţi de legislaţia în vigoare.
     Publicul interesat poate consulta la cerere, conţinutul informaţiei din cererea de evaluare prealabilă, şi depune propuneri/observaţii la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului, Agenția de Mediu, str. Albișoara, 38, mun. Chișinău.
     Observaţiile publicului, expuse în formă scrisă, se primesc zilnic la sediul autorităţii competente pentru protecţia mediului, Agenția de Mediu, str. Albișoara, 38, mun. Chișinău.


Purtător de cuvânt al IMSP Spitalul raional Orhei
Telefon de contact:060871999


călătorii
acreditare Spitalul Raional Orhei corespunde Standardelor de evaluare și acreditare 


     În conformitate cu prevederile Legii Republicii Moldova, privind evaluarea și acreditarea în sănătate, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a organizat în perioada 22-23 noiembrie 2019 evaluarea IMSP Spitalul Raional Orhei.
     Evaluaea a fost efectuata de o echipa de experți în domeniul sănătații.
     În rezultatul evaluării instituției, analizei rapoartelor experților și raportului final, constatărilor pe parcursul vizitei, efectuate de reprezentanții Agenției, s-a stabilit că activitatea IMSP SR Orhei corespunde Standardelor de evaluare și acreditare din domeniu în 96,5%.
     Decizia privind acreditarea IMSP Spitalul Raional Orhei a fost adoptată unanim la ședința Direcției Autorizare și Acreditare în Sănătate.
     Felicitări tuturor angajaților spitalului! Rezultatul obținut se datorează muncii depuse, evaluată și înalt apreciată de către experți.
     Certificatul de Acreditare este valabil timp de 5 ani din data adoptării deciziei.


Purtător de cuvânt al IMSP Spitalul raional Orhei
Telefon de contact:060871999


nounascut Anul 2020 ne-a adus cadou doi bebeluși 


     Anul 2020 ne-a adus cadou doi bebeluși. Doi băieței au venit deja pe lume în acest an la Materinitatea din Orhei
     În Noul An la maternitatea Spitalului Raional Orhei s-au născut doi copilași, ambii băieței. Medicii spun că micuţii sunt perfect sănătoși. La fel și mămicile sunt bine după naștere.
     Exact în prima zi a anului 2020, la ora 14 și 15min, a apărut pe lume Matei. Mama bebelușului a fost adusă cu ambulanța de la spitalul din Șoldănești.
     ,,Îndată cum am ajuns la Orhei, la maternitate, am și născut. Mulțumesc medicilor de aici, sunt foarte buni. Sunt nespus de bucuroasă că am născut cu bine și că am devenit mamă.’’, relatează tânăra mămică, Tincu Ana din r-nul Șoldănești.
     Savca Tatiana din s. Pohrebeni este cea de a doua mămică care a născut în acest an la maternitatea din Orhei. ,,Travaliul a începul la data de întâi, dar am născut la data de 2 ianuarie, noaptea, la ora 2 și 10 minute. Sunt foarte fericită că am devenit mămică și am un băiețel. M-am gândidt să-i dau numele Victor, Victoraș. Cu toate că a apărut pe lume acum câteva ore, dar deja simt o dragoste nemărginită față de el.’’, ne-a destăinuit Tatiana.
     Și în ultima zi a anului 2019, la fel, s-au născut doi bebeluși, un băiat și o fetiță.
     Clima Svetlana, 26 de ani din s. Pelivan, a născut un băiețel de 3 970 gr, 51 cm. ,,Călin este primul copil, copilul dorit și mult așteptat. Sunt foarte fericită, nici nu pot să vă redau.’’, ne-a spus Svetlana.
     A încheiat anul Mirela, ultimul copil născut în anul 2019 la maternitatea Spitalului raional Orhei. Mămica fetiței, Donțu Adriana, din satul Seliște ne-a împărtășit: ,,Am un băiețel de 3 anișori și când am aflat că vom avea și o fetiță, emoțiile pe care le aveam erau de nedescris. Sunt o mamă fericită și împlinită.’’. Totodată tânăra mămică a ținut să mulțumească medicilor pentru comportamentul grijului și profesionalismul de care au dat dovadă.
     Toate patru nașteri au fost fiziologice și au decurs fără complicații.
     Aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră și a celor din jur!


Purtător de cuvânt al IMSP Spitalul raional Orhei
Telefon de contact:060871999


AnulNou2019 Sărbători Feerice alături de cei dragi! 


     Dragi colegi, stimați angajați ai Spitalului Raional Orhei,
     fie ca magia sărbătorilor de iarnă să vă umple sufletul de speranță, dragoste și fericire, iar casele dvs de lumină, căldură și armonie. Să fiți sănătoși și să aveți parte de prosperitate!
     Sărbători Feerice alături de cei dragi!
     La mulți ani!


Cu respect
Administrația Instituției Medico Sanitare Publice Spitalul Raional Orhei


apa2019 Apa, sanitația și igiena în instituțiile medicale 


     Spitalul Raional Orhei a participat la un sondaj pilot privind apa, sanitația și igiena în instituțiile medicale
     Participarea instituției la acest sondaj va ajuta la îmbunătățirea instrumentelor de colectare a datelor și la optimizarea condițiilor adecvate privind apa, sanitația și igiena în instituțiile medicale. Aceste condiții, fiind esențiale, servesc drept scop de prevenire a infecțiilor și a răspândirii bolilor, de protecție a personalului și al pacienților, menținere a demnității populațiilor vulnerabile, inclusiv a femeilor însărcinate și a persoanelor cu dizabilități.
     Obiectivul de bază al sondajului rezidă în evaluarea disponibilității și accesibilității apei, sanitației și igienei pentru personal și pacienți în instituțiile medicale pentru a stabili care sunt necesitățile de îmbunătățire.
     Sondajul pilot este preconizat pentru perioada lunilor noiembrie – decembrie a anului 2019.
     Aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră și a celor din jur!


Purtător de cuvânt al IMSP Spitalul raional Orhei
Telefon de contact:060871999


Pericol-gripa2019 Atenție! Pericol de gripă 


     Specialiștii din cadrul Spitalului Raional Orhei atenționează despre pericolul îmbolnăvirii cu gripă, infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecțiilor respiratorii acute severe (SARI). Totodată, medicii îndeamnă locuitorii raionului Orhei să se adreseze imediat la medic în cazul primelor simptome de boală a gripei și nici într-un caz să recurgă la remedii de autotratament.
     La Instituția Medico Sanitară Publică Spitalul Raional Orhei în perioada de 2 – 15 decembrie 2019, săptămâna 49-50, s-au adresat cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare și cu bronho pneumonie 73 de pacienți, dintre care 57 au fost internați, iar 16 nu au avut nevoie de spitalizare. Numărul adresărilor din cauzele indicate este în continuă creștere.
     Amintim, că sezonul gripal durează din luna octombrie și până în luna mai. În acestă perioadă fiți vigilenți la următoarele simptome: strănutul, obstrucția nazală, rinoreea, usturimea în gât, tusea, febra, durerile de cap, durerile musculare și astenia fizică. Iar în cazul când ați observant simptomele relatate, fără a ezita, să vă adresați medicului.
     Aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră și a celor din jur!


Purtător de cuvânt al IMSP Spitalul raional Orhei
Telefon de contact:060871999


Fără alcool la volan!
Reguli de examinare medicală la consumul de alcool
 


     Situație alarmantă, numărul accidentelor din cauza consumului de alcool sunt în creștere, conform datelor statistice.
     În raionul Orhei, pe parcursul a nouă luni a anului 2019, numărul victimelor consumului de alcool, traumate sau decedate, despre care s-a raportat, constituie 123 de persoane, dintre care 23 femei.
     Majoritatea șoferilor prinși la volan în stare de ebrietate sau sub influența unor substanțe narcotice, refuză să recunoască faptul dat și încearcă prin diferite modalități să ducă în eroare examinarea medicală. Pentru a preveni astfel de cazuri, la data de 12 decembrie, în incinta Instituției Medico Sanitare Publice Spitalul Raional Orhei a avut loc un seminar în vederea perfecționării modului de organizare și examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate și a naturii ei.
     La eveniment au participat medicii responsabili de examinarea medicală pentru stabilirea stării de ebrietate, din cadrul instituției. Aceștia au fost instruiți în recoltarea și analiza probelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei, consumului de droguri și de alte substanțe psihotrope, de medicamente cu efecte similare acestora.
     Un subiect aparte în cadrul instruirilor l-a constituit Regulamentul privind examinarea medicală pentru stabilirea stării de ebrietate. La fel, s-a discutat și despre cadrul legal privind controlul și prevenirea consumului abuziv de alcool, consumului ilicit de droguri și alte substanțe psihotrope.
     Instruirile au inclus și activități practice care au fost desfăşurate de către Gheorghe Roșior, medic narcolog, IMSP Dispensarul Republican de Narcologie.
     La nivel de raion, sub supravegherea medicului narcolog cu alcoolism sunt 2.555 de persoane, dintre care 186 au fost înregistrate în anul 2019, iar cu consum nociv de alcool se află 1.116 de persoane.
     Consumul excesiv de Alcool dăunează grav sănătății DVS!


Purtător de cuvânt al IMSP Spitalul raional Orhei
Telefon de contact:060871999


Spitalul Raional Orhei gazdă a instruirilor în urgenţe pediatrice  


     „Atenție: urgență pediatrică!” – este genericul instruirilor care s-au desfășurat astăzi,5 decembrie, în incinta Instituţiei Medico Sanitare Publice Spitalul Raional Orhei.
     Evenimentul dedicat personalului medical din spitalele raionale este o premieră şi a fost inițiat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale şi Organizația Mondială a Sănătății.
     Au beneficiat de instruiri angajați ai instituțiilor medicale din raioanele Orhei, Rezina, Șoldănești și Telenești. Aceștia au fost pregătiți să reacționeze mai rapid în situații de urgență, să identifice semnele prioritare în cazul infecțiilor bacteriene severe, dar și ale altor afecțiuni depistate la copii și nou-născuți.
     Un subiect aparte în cadrul instruirilor, organizate în baza Ghidului și a Protocoalelor clinice naționale de urgențe pediatrice, l-a constituit urgențele respiratorii: pneumonia, respirația dificilă și tusea cronică.
     Agenda a inclus și activități practice, desfăşurate de către asistentul universitar, Ianoş Adam, în urma cărora personalul medical din raioane şi-a îmbunătățit cunoștințele despre urgențele pediatrice și a obținut mai multă experiență în trierea micilor pacienţi.
     Prezentă la eveniment, vicedirectorul medical, Elena Palanciuc, a salutat organizarea instruirilor, mulţumind organizatorilor şi a menţionat despre importanţa acestora pentru angajaţii medicali. Dânsa şi-a exprimat convingerea că informaţiile oferite în cadrul seminarului va îmbunătăţi competenţele profesionale ale celor care se confruntă cu urgenţe pediatrice zi de zi.
     Totodată, angajații spitalelor raionale și ai instituţiilor medicale de asistență medicală primară şi urgentă au fost informați despre standardele internaționale legate de îngrijirea, monitorizarea și consilierea copiilor, de către specialiștii: Olga Cîrstea şi Oxana Turcu de la Departamentul de Pediatrie, USMF ,,Nicolae Testemiţeanu’’ şi Tatiana Carauş, Adela Horodişte –Banuh şi Dorina Savoschi de la Laboratorul Ştiinţific Perinatologie, Institutul Mamei şi Copilului.
     Coordonatorul programului este dna, Ninel Revenco, doctor habilitat în ştiinţe medicale, profesor universitar, vicedirector ştiinţă, inovare şi transfer tehnologic la Institutul Mamei şi Copilului din mun. Chişinău.


Purtător de cuvânt al IMSP Spitalul raional Orhei
Telefon de contact:060871999


dezabilitate2019


Persoanele cu nevoi speciale - un model de curaj şi determinare
 3 decembrie 2019 


     ,,Ne-am dori ca persoanele cu nevoi speciale să ştie că îi susţinem și le suntem alături. Ei sunt un model de curaj şi determinare.’’, relatează Victoria Melnic, psiholog consilier din cadrul Secției Consulting Perinatal Spitalul Raional Orhei.
     ,,Fiecare fiinţă umană îşi trăieşte boala, forma de dizabilitate, într-o manieră proprie. Unii dintre ei sunt foarte fragili și suferă enorm din cauza atitudinilor discriminatorii. Coportamentul celor din jur, îndeosebi a membrilor familiei și a prietenilor, poate ameliora sau agrava starea psiho-emoţională a bolnavului.’’, explică psihologul Victoria Melnic.
     Pantea Tatiana, medic geriatru, Șef Secție Terapie:,,Persoanele cu dizabilități trebuie tratate cu grijă și respect. Nu e greu să ne alegem comportamentul, să alegem cuvintele în discuţiile cu aceste persoane. Îndemnul meu este să fim toleranţi și să manifestăm empatie față de persoanele cu necesități speciale. ’’.
     Anual, în r-nul Orhei circa 500 de copii sunt identificați cu dizabilitate. Indicatorul, la 1000 de copii înregistrați, constituie 20.2% și este mai înalt decât media pe Republica Moldova, care este 10.4 %. Numărul de copii care primesc tratament de recuperare pe parcursul unui an, din numărul total de copii cu dizabilități din raion, constituie 96,7%.
     Marcarea acestei zile are ca obiectiv promovarea unei mai bune înţelegeri în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi şi susţinerea demnităţii, a drepturilor şi a bunăstării acestora. Este, totodată, o ocazie pentru o schimbare de atitudine faţă de aceste persoane, prin eliminarea barierelor în ceea ce priveşte implicarea lor în diverse sfere de activitate.
     Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi este marcată la 3 decembrie, cu scopul de a promova şi a implementa programele destinate îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă pentru aceste categorii sociale defavorizate.


Purtător de cuvânt al IMSP Spitalul raional Orhei
Telefon de contact:060871999


HIV2019


E în puterea ta să oprești epidemia HIV
 1 decembrie 2019 


     Infecţia cu HIV reprezintă o problemă prioritară de sănătate publică, atât la nivel global, cât şi la nivel naţional. În semn de solidaritate față de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA, dar și pentru a intensifica eforturile de prevenire, testare, tratament şi îngrijire a persoanelor seropositive, anual, la 1 decembrie este marcată Ziua Mondială de Combatere SIDA. În Republica Moldova cu această ocazie vor avea loc mai multe activități de sensibilizare a opiniei publice, cu sloganul ,,E în puterea ta! ”.
     ,,Pe lângă faptul că vrem să fim în top, moderni și frumoși, trebuie să nu uităm de sănătate, atât fizică, cât și cea psihologică. Este necesar, cel puțin o dată în an, să ne testăm la HIV/SIDA și la hepatitele virale, dacă conștiintizăm că am avut riscuri. E în puterea ta să-ți cunoști statutul cu HIV! ”, relatează Victoria Melnic, psiholog consilier din cadrul Secției Consulting Perinatal Spitalul Raional Orhei.
     ,,În cadrul Instituției Medico Sanitare Publice Spitalul Raional Orhei sunt create condiții pentru o testare sigură, voluntară, confidențială și gratuită a bolnavilor. Sunt disponibile testele rapide HIV, care timp de 20 minute indică rezultatul, pozitiv sau negative. De asemenea, pacienții pot solicita consiliere anonimă pre și post testare. ”, menționează medicul obstetrician-ginecolog din cadrul Centrului Perinatal, Ecaterina Stepan – Babencu, doctor în științe medicale.
     ,,În prezent, nu există un antidot împotriva HIV și a SIDA, dar există tratamente care îmbunătățesc calitatea vieții și prelungesc speranța de viață a persoanelor seropozitive. Prin urmare, este foarte important ca fiecare persoană matură să-și cunoască statutul HIV, iar testul HIV este unica modalitate de a detecta prezența sau lipsa virusului HIV. Testul HIV în Republica Moldova este unul gratuit, confidențial și poate fi oferit de către toate instituțiile medicale.’’, ne comunică dna Larisa Guzo, șef secție boli infecțioase.
     Conform datelor statistice din cadrul Spitalului raional Orhei, în anul 2018, la nivel de raion, au fost diagnosticate și înregistrate 26 de cazuri de HIV, iar pe parcursul primelor 10 luni ale anului curent a fost confirmat la 20 de persoane diagnosticul infecţia cu HIV. În total, la medicii infecționiști din raionul Orhei, stau la evidență cu HIV/SIDA - 176 de persoane.

     HIV se transmite:
 • de la o persoană infectată, pe cale sexuală;
 • prin sânge infectat;
 • pe cale materno-fetală.

     HIV nu se transmite:
 • prin mâncare, băuturi sau veselă;
 • prin albituri;
 • prin băncile din saună, la piscină sau colacul de la veceu;
 • prin înțepăturile țânțarilor sau mușcăturile animalelor;
 • prin salivă, mucoasă, transpirație, urină, mase fecale sau vomă;
 • prin contact social;
 • prin contact sexual protejat;
 • prin tăieturi sau zgârieturi ale pielii.
     E în puterea ta să-ți cunoști statutul cu HIV/SIDA și să ai o atitudine nediscriminatorie față de persoanele care trăiesc cu acestă diagnoză, deoarece oricine se poate infecta de această boală, indiferent de sex, vârstă, religie sau venit.


Purtător de cuvânt al IMSP Spitalul raional Orhei
Telefon de contact:060871999


VicePresedinte


Vicepreședinte al raionului Orhei
În vizită de lucru la Spitalul Raional 
27 noiembrie 2019 


     Instituția Medico Sanitară Publică Spitalul Raional Orhei a fost vizitată, ieri, 27 noiembrie, de către Irina Bogaciuc, vicepreședinte al raionului Orhei responsabilă de educație și sănătate.
     În cadrul întrevederii, dna Bogaciuc a discutat cu administrația și angajaţii instituției despre activitatea și problemele cu care se confruntă spitalul. Vicepreședintele a vizitat toate secțiile instituției, fiind interesată de problemele pacienților și condițiile de tratament. Dânsa a asigurat conducerea Spitalului Raional Orhei de faptul că instituția va avea și în continuare spijinul deplin al Consiliului raional, pentru crearea condițiilor decente de aflare a pacienților în spital.
     La finele convorbirii, atât conducerea spitalului, cât și vicepreședintele responsabilă de educație și sănătate, au menționat importanța unei conlucrări, care să sporească calitatea serviciilor prestate în cadrul Spitalului Raional.


Purtător de cuvânt al IMSP Spitalul raional Orhei
Telefon de contact:060871999


Spitalul Raional Orhei - un model de instituție publică eficientă energetic  


     Ieri, 27 noiembrie, la Instituţia Medico Sanitară Publică Spitalul Raional Orhei a avut loc o vizită de studiu, care a avut drept obiectiv efectuarea unui schimb de experiență în implementarea şi gestionarea unui sistem de management energetic într-o instituție publică. Scopul vizitei a fost familiarizarea membrilor echipelor de management al energiei, care beneficiază de proiecte în eficiența energetică în clădirile publice finanțate de Uniunea Europeană prin intermediul GIZ Moldova.
     La eveniment au mai participat vicepreședintele raionului Orhei responsabil de economie şi investiții, Victor Perţu, şefa secţiei Economie și Atragerea Investițiilor din Consiliul Raional, Elena Boguş, și consultanții GIZ, Frank Wöbbeking, Constantin Enciu și Igor Neaga.
     Informaţia despre proiectele de Eficiență Energetică implementate în Spitalul Raional Orhei pe parcursul ultimilor ani a fost prezentată de către Elena Palanciuc, vicedirector medical al Instituţiei Medico Sanitare Publice Spitalul Raional Orhei, care a subliniat importanţa acestora.
     Potrivit ei, datorită proiectelor implementate în ultimii ani, Spitalul Raional din Orhei a reuşit să devină un model de eficienţă energetică, fiind astfel mai atractiv pentru pacienţii din alte raioane, precum Teleneşti, Şoldăneşti, Rezina.
     ,,Suntem interesați să atragem investiții în această instituție având drept scop îmbunătățirea bazei tehnico-materiale a spitalului, în condițiile de subfinanțare și majorării cheltuielilor impuse de creșterea costurilor inclusiv pentru energie și apă”, a relatat dna Palanciuc.
     Menționăm, că în Spitalul Raional Orhei, Agenția de Dezvoltare Regională Centru a realizat cu suportul tehnic și financiar al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) proiecte investiționale de schimbare a ferestrelor și ușilor exterioare ale Centrului Perinatal, instalarea sistemului de monitorizare a energiei, renovarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare la blocul pediatric, instalarea de ferestre eficiente energetic pentru blocul terapeutic și centrul perinatal, izolarea termică a pereților exteriori a blocului terapeutic, instalare paisprezece puncte termice individuale la blocurile spitalului, reconstrucția rețele termice exterioare, dar și completarea sistemelor clasice existente de apă caldă menajeră cu colectoare solare.
     Ultimul proiect implementat în Spitalul raional Orhei cu suportul ADR Centru cu finanțare din partea Fondului Național de Dezvoltare Regională dar și contribuția CR Orhei este proiectul „Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocului chirurgical al IMSP Spitalul raional Orhei" în cadrul căruia au fost efectuate lucrări de izolare a ţilorpereților blocului chirurgical, schimbarea geamurilor şi uşilor, izolarea termică a acoperișului precum și izolarea planșeului subsolului.


Purtător de cuvânt al IMSP Spitalul raional Orhei
Telefon de contact:060871999


Conferința ,,Neuropatia diabetică – screening și diagnostic’’  


     La data de 21 noiembrie în cadrul Spitalului Raional Orhei, s-a desfășurat Conferința cu genericul ,,Neuropatia diabetică – screening și diagnostic’’, prezentată de Zinaida Alexa, conferenţiar universitar, șefa secției endocrinologie a Spitalului Clinic Republican.
     În deschiderea evenimentului, dna Elena Palanciuc, vicedirector medical al IMSP Spitalului Raional Orhei, a vorbit despre importanța abordării acestui subiect și despre necesitatea de a informa populația asupra diabetului zaharat și a complicațiilor cauzate de aceasta.
     „…Mesajul nostru, ca întotdeauna, vizează în primul rând pacientul – persoana cu viața afectată de neuropatia diabetică. Doar în această formulă multidisciplinară putem să realizăm o abordare cât mai precoce a bolii date și, în acest mod, să ne putem implica în abordarea terapeutică… ”, a relatat dna Zinaida Alexa.
     Neuropatia diabetică este una din cele mai frecvente complicații ale diabetului, care afectează diferite părți ale sistemului nervos.
     În cadrul conferinței s-a discutat despre importanța depistării precoce, necesitatea îmbunătățirii prevenției, a controlului diabetului și îngrijirea neuropatiei diabetice, astfel încât obiectivul cel mai important să vizeze creșterea calității vieții persoanei.
     ,,Detectarea timpurie a diabetului și a neuropatiei periferice este cheia reducerii numărului de amputații. Este nevoie de mai multă cercetare pentru a identifica instrumentele specifice care să ne ajute să detectăm cât mai devreme posibil oamenii cu diabet și care dezvoltă această afecțiune, neuropatia periferică, ca să începem tratamentul cât mai repede posibil. Acest lucru este necesar pentru a evita complicațiile, în special ulcerațiile – știm că ulcerațiile neuropatice au o prevalență mare în rândul pacienților diabetici”, a explicat Zinaida Alexa, șefa secției endocrinologie a Spitalului Clinic Republican.
     Conferința face parte din programul privind organizarea și desfășurarea Zilei Mondiale a Diabetului, care a început pe data de 12 noiembrie și s-a încheiat la 21 noiembrie.
     Aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră și a celor din jur!

Purtător de cuvânt al IMSP Spitalul raional Orhei
Telefon de contact:060871999


Ziua Națională fără Tutun
Fiecare a doua persoană moare de o boală cauzată de fumat
 


     Fumătorii mor cu 10 - 15 ani mai devreme decât nefumătorii, iar fiecare a doua persoană moare de o boală cauzată de fumat. Efectele negative ale fumatului nu se limitează doar la fumători, dar se răsfrâng şi asupra celor din preajmă. Cercetările demonstrează că în familiile unde se fumează, copii suferă mai des de bronşită acută şi cronică, de traheite, laringită, faringite şi pneumonie şi mai frecvent ajung să fie internaţi în spital.
     ,,Consumul de tutun este cea mai gravă problemă de sănătate publică, producând anual mai multe victime decât SIDA, abuzul de alcool și droguri.’’, relatează Elena Palanciuc, vicedirector medical din cadrul IMSP Spitalul Raional Orhei.
     „Mulți oameni sunt conștienți de faptul că fumatul crește riscul apariției cancerului, dar mai puțini dintre ei cunosc că consumul de tutun sporește riscul și a bolilor cardiovasculare.”, a subliniat medicul cardiolog, Nicolae Pirojanschi.
     Sergiu Voicu, medic narcolog din cadrul Secției Consultative a menționat: „Reducerea consumului produselor din tutun și lupta împotriva acestui viciu trebuie să devină un obiectiv și o responsabilitate a tuturor.”.
     Astăzi, de Ziua Națională fără Tutun, Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul Raional Orhei organizează și desfășoară ședințe informative, consilierea pacienților, discuții publice și individuale, pentru a informa și comunica despre riscurile fumatului pentru sănătatea inimii și importanța renunțării la fumat.
     Ziua Naţională fără fumat se desfăşoară în a 3-a zi de joi a lunii noiembrie, la iniţiativa Consiliului Coordonator în domeniul Controlului Tutunului, în scopul sensibilizării populaţiei referitor la riscurile fumatului şi beneficiul renunţării la fumat.
     Aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră și a celor din jur!

Purtător de cuvânt al IMSP Spitalul raional Orhei
Telefon de contact:060871999


ZIUA EUROPEANĂ A INFORMĂRII DESPRE ANTIBIOTICE
Antibioticele – arma cu două tăișuri
 


     Antibioticul, dincolo de a fi cel mai cunoscut tratament prescris de medici pentru tratarea a numeroase afectiuni, reprezintă totodată şi o armă cu două tăişuri, când este vorba de integritatea organismului uman. Tratamentul medicamentos cu antibiotice este de mare efect în cazul infecţiilor, însă deloc lipsit de efecte adverse neplăcute.
     Menite de a trata diverse infecţii, antibioticele pot produce mai mult rău decât bine, dacă sunt administrate excesiv, inutil şi incorect, fiind recunoscute drept medicamentele cu cel mai mare impact pe termen lung asupra imunităţii, a sistemului digestic şi a întregului organism.
     Pe de o parte, antibioticele luate fără sfatul medicului şi înainte să li se testeze rezistenţa la bacterii, pot face bacteriile şi mai puternice. Cele mai frecvente reacţii adverse în cazul consumului excesiv de antibiotice sunt diareea şi vărsăturile, efecte care duc inevitabil la scăderea imunităţii organismului. De asemenea, antibioticele pot cauza reacţii alergice precum urticarie, crize de astm sau chiar şocuri anafilactice. În plus, un antibiotic nepotrivit riscă să distrugă flora bacteriană care ajută la digestie şi poate duce la înmulţirea stafilococului auriu, foarte rezistent la tratamente.
     Iar, pe de altă parte, fără antibiotice ne-am putea întoarce la „epoca de dinaintea antibioticelor” caz în care transplantul de organe, chimioterapia pentru cancer, terapia intensivă şi alte proceduri medicale nu ar mai fi posibile. Înainte de descoperirea antibioticelor, mii de oameni mureau din cauza bolilor bacteriene, precum pneumonia sau infecţiile postoperatorii. Infecţiile bacteriene s-ar răspândi şi nu ar mai putea fi tratate, cauzând decesul.
     Ce sunt antibioticele?
     Antibioticele, cunoscute şi ca medicamente antimicrobiene, sunt medicamente care pot să omoare sau să impiedice proliferarea bacteriilor pentru a vindeca infecţiile la om, animale şi, uneori, plante. Antibioticele sunt medicamente pentru tratarea infecţiilor bacteriene. Nu toate antibioticele sunt active împotriva tuturor bacteriilor. Un antibiotic poate fi eficace împotriva unui singur tip sau împotriva mai multor tipuri de bacterii.
     Utilizarea incorectă a antibioticelor pot avea efecte adverse
     Mulţi dintre noi privesc tratamentul cu antibiotice ca pe o primă soluţie pentru vindecarea unei răceli sau dureri rebele. Însă, în unele cazuri, răceala şi gripa sunt provocate de viruşi împotriva cărora antibioticele NU sunt eficace. În astfel de cazuri, antibioticele nu vă vor îmbunătăţi starea.
     ,,Când utilizati incorect antibioticele, scurtând durata tratamentului, reducând dozajul, nerespectând frecvenţa corectă, nu veţi avea antibiotic suficient în organism şi bacteriile vor supravieţui şi pot deveni rezistente.", relatează Elena Palanciuc, vicedirector medical din cadrul IMSP Spitalul Raional Orhei.
     "Antibioticele îşi fac efectul scontat doar atunci când afecţiunea o cere. Administrate când nu este nevoie de ele, nu doar că nu vor avea eficienţa dorită şi vor creşte rezistanţa organismului la antibiotice, dar vor avea şi efecte adverse neplăcute.", explică Larisa Guzo, șef secție boli infecțioase, subliniind că tratamentul cu antibiotice trebuie făcut doar cu avizul specialistului.
     ,,În multe cazuri când copii care prezintă viroze respiratorii, părinţii sunt cei care cer medicilor astfel de medicamente, aceștia fiind convinşi că doar în felul acesta vor putea să-și vindece copiii. Această concepţie fiind total greşită, pentru că viruşii nu sunt sensibili în faţa antibioticelor.", susţine Valentina Brătescu, șef secție pediatrie din cadrul aceleiași instituții.
     Pentru un tratament corect, cel mai bine este să vă adresaţi medicului de familie. De asemenea, consultul medical permite şi depistarea unor eventuale complicaţii apărute în urma scăderii imunităţii persoanei respective sau a existenţei unui agent cauzal foarte agresiv, complicaţii ce impun începerea de urgenţă a terapiei cu antibioticele specifice.
     Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice, marcată în fiecare an la data de 18 noiembrie, este o inițiativă europeană în domeniul sănătății care are scopul de a furniza sprijin pentru campaniile la nivel național privind utilizarea prudentă a antibioticelor.
     Aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră și a celor din jur!

Purtător de cuvânt al IMSP Spitalul raional Orhei
Telefon de contact:060871999


Ziua Mondială a Prematurităţii
COPIII Super Eroi
 


     Copilul născut prematur reprezintă simbolul luptei pentru supraviețuire, deoarece el luptă pentru fiecare respiratie. El întruchipează perseverența, curajul, speranța și totodată miracolul existenței umane.
     În fiecare an, la data de 17 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Prematurităţii, a copiilor care au venit mai devreme pe lume și au luptat pentru a supraviețui. În această zi sărbătorim forța acestor copii super eroi, iubirea părinților, devotamentul și implicarea medicilor și a asistentelor medicale de Neotalogie.
     Naşterea prematură este naşterea care are loc înainte de termen, 37 de săptămâni complete de sarcină. Când nașterea este mult prea devreme față de termenul normal, organele de importanță majoră ale prematurului nu sunt pe deplin dezvoltate, ceea ce poate cauza o serie de probleme medicale. Orice prematur poate avea probleme de sănătate, dar cei născuți înainte de 32 de săptămâni sunt cei mai susceptibili. Cu cât un prematur se naște mai înainte de termenul normal cu atât crește riscul unor afecțiuni medicale.
     La maternitatea din Orhei, Centrul perinatal de nivelul II din cadrul IMSP Spitalul Raional Orhei, care deservește inclusiv raioanele adiacente, Rezina, Telenești și Șoldănești, incidența nașterilor premature a constituit în anul 2018 – 51 de cazuri, iar la institutul Mamei și Copilul – 426 de cazuri.
     Această zi are rolul de a atrage atenţia asupra riscurilor pe care le presupune naşterea prematură, deoarece prematuritatea și complicațiile sale reprezintă una din principalele cauza de deces perinatal și până la vârsta de 1 an.
     Despre cauzele unei nașteri premature ne-a relatat doamna Stepan – Babencu Ecaterina, medic obstetrician-ginecolog, doctor în științe medicale din cadrul Centrului perinatal IMSP Spitalul Raional Orhei: ,,Cauzele care duc la o naștere prematură sunt numeroase și foarte variate. Este greu de separat cauzele care produc nașterea prematură de cele care întârzie creșterea intrauterină. Cauzele unei nașteri premature pot fi: vârsta mamei sub 20 ani și peste 40 ani, talia și greutatea mică a mamei (sub 45 kg), uter infantil, malformații uterine, tumori, ruptura prematură a membranelor, gripa, avorturi repetate, boli cronice, tuberculoza, boli renale sau cardiace, alcoolism, dezechilibre hormonale, sarcina gemelară, boli ereditare ale fătului, efort excesiv, nerespectarea regulilor de igienă etc.''.
     Cauzele pot fi diverse, dar totuși se pot evita factorii de risc ce ar provoca o naștere înainte de termen.
     ,,Sunt lucruri pe care femeile le pot face pentru a-și îmbunătăți sănătatea și pentru a preveni o naștere prematură. Acestea includ:      
 • renunțarea la țigări, alcool și droguri;
 • efectuarea de analize medicale complete și investigații imagistice ultrasonografice;
 • control regulat la medicul ginecolog, înainte și în timpul sarcinii etc;'', a adăugat dna Ecaterina Stepan -Babencu.
     Prematuritatea nu înseamnă o condamnare la moarte, dimpotrivă: unii dintre micuții născuți înainte de termen au ajuns inventatori, scriitori și chiar politicieni. Și ca dovadă iată câteva nume de oameni care nu doar că au atins normalitatea, dar au devenit valori ale umanității: Johannes Kepler, astronom și matematician german, genialul Isaac Newton a trăit până la vârsta de 85 de ani, premierul britanic Winston Churchill, Anna Pavlova, celebra balerină, Stevie Wonder, cântăreț și producător american. Din lista prematurilor ajunși genii face parte și fizicianul Albert Einstein, câștigător al premiului Nobel în 1921, Charles Darwin, fondatorul teoriei evoluției speciiilor, scriitorul francez Victor Hugo, lâsând în urmă adevărate capodopere, precum romanul “Mizerabili”.
     Ziua Mondială a Prematurității a fost iniţiată de Fundaţia Europeană pentru îngrijirea nou-născuţilor, în 2010, şi marcată oficial începând cu anul 2011.
     Un copil sănătos - o mamă fericită!
     Aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră și a celor din jur!

Purtător de cuvânt al IMSP Spitalul raional Orhei
Telefon de contact:060871999     Ziua Mondială a Diabetului” anul acesta este marcată sub genericul „Diabetul zaharat și Familia”, astfel, Ministerul Sănătății promovează rolul familiei în lupta cu diabetul. În acest context, îndemnul din această zi al lucrătorilor medicali din cadrul IMSP Spitalul Raional Orhei este: „Ai grijă, protejează-ți familia de diabet. Acțiunile simple pot reduce riscurile”.
     Diabetul este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Hiperglicemia sau nivelul ridicat de zahăr din sânge este un efect al diabetului zaharat necontrolat.
     Pentru a preveni răspândirea acestei boli, în acest an, în cadrul Instituției Medico-Sanitare Publice Spitalul Raional Orhei se desfășoară un program privind organizarea și desfășurarea Zilei Mondiale a Diabetului, cara a început la data de 12 noiembrie și se va încheia cu conferința ,,Neuropatia diabetică – screening și diagnostic”, care va avea loc la data de 21 noiembrie 2019.
     Doamna Elena Palanciuc, vicedirector medical al IMSP Spitalului Raional Orhei, susține că „Diabetul zaharat poate fi prevenit și controlat prin implicarea familiei în abordarea alimentației raționale și practicarea activităților fizice în comun.”.
     ,,O dietă sănătoasă, activitatea fizică regulată, menținerea unei greutăți corporale normale și evitarea consumului de tutun pot preveni sau întârzia instalarea diabetului de tip 2.’’, ne relatează Raisa Duca, asistent medical principal responsabil de activitățile educaționale pentru sănătate din cadrul aceleiași instituții.
     ,,Diabetul poate afecta persoane de orice vârstă și este foarte important ca boala să fie descoperită la timp, prin urmare, trebuie făcut un control medical periodic pentru a putea depista și a trata din timp afecțiunea.”, este mesajul medicului endocrinolog din cadrul Spitalului Raional Orhei, Aurelia Cernenchi.
     Sfatul medicilor este de a începe ziua cu un mic dejun sănătos pentru a preveni debutul diabetului de tip 2, dar și pentru a gestiona eficient toate tipurile de diabet zaharat.
     În anul 2018, conform datelor statistice din cadrul IMSP Spitalul Raional Orhei, au fost tratați de diabet zaharat, în instituția respectivă, 284 de persoane, dintre care 17 au avut intervenție chirurgicală, fiindule amputat degetul de la picior, iar 8 persoane au decedat.
     Conform datelor Federației Internaționale de Diabet, la nivel mondial, numărul persoanelor afectate de diabet se apropie de 400 de milioane, iar anual, în rândul acestora se înregistrează 5 milioane de decese.
     La iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi a Federaţiei Internaţionale a Diabetului (FID), Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991.
     Aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră și a celor din jur!

Purtător de cuvânt al IMSP Spitalul raional Orhei
Telefon de contact:060871999


ZIUA MONDIALĂ A CANCERULUI PANCREATIC  


     Cancerul pancreatic este asociat astăzi cu cea mai rapidă şi fatală evoluţie. Este singura formă de cancer în care rata mortalităţii este foarte crescută. Având puţine simptome, deseori boala trece neobservată până când devine avansată și greu de tratat.
     Potrivit datelor statistice din cadrul IMSP Spitalul Raional Orhei, în primele 9 luni ale anului 2019 sub supraveghere în instituția dată sunt 4 persoane, mult mai puțini comparativ cu anul 2018, în care s-au aflat la evidență 17 persoane cu cancer pancreatic.
     Această boală îşi anunţă prezenţa prin câteva simptome, dintre care majoritatea sunt vagi şi pot fi confundate cu probleme digestive mai puţin grave. În mare parte a cazurilor, simptomele apar doar când cancerul a evoluat și s-a extins la alte organe, afectând intregul organismul.

     Simptomele cancerul pancreatic pot include:
 • pierderea semnificativă în greutate;
 • afecţiuni digestive, cum ar fi diaree, constipaţie, balonare;
 • greaţă, vărsături şi pierderea apetitului;
 • pielea şi albul ochiului capătă o culoare gălbuie;
 • debutul brusc al diabetului zaharat;
 • scaunul negru, care indică sângerarea din tractul digestiv;
 • slăbiciune generală;
 • mărirea ficatului şi a vezicii biliare;
 • debutul depresiei.
     Dacă vă confruntaţi cu simptomele menționate mai sus, adresați-vă, cât mai curând posibil, medicului, deoarece tratarea cancerului pancreatic este dificilă dacă acesta este descoperit târziu, așa cum se întămplă de obicei.
     Factorii de risc pentru cancerul pancreatic sunt: fumatul, obezitatea, pancreatita cronică, moştenirea genetică a pancreatitei și diabetul de lungă durată.
     Ziua Mondială a Cancerului Pancreatic a fost marcată în 2014 pentru prima dată la nivel internațional în data de 13 noiembrie.
     Aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră și a celor din jur!

Purtător de cuvânt al IMSP Spitalul raional Orhei
Telefon de contact:060871999


13 noiembrie - Ziua Internațională a Nevăzătorilor. Specialiștii ne recomandă să prevenim problemele de vedere  


     Ziua Internaţională a Nevăzătorilor şi a persoanelor cu deficienţe de vedere este marcată pentru a atrage atenţia oamenilor asupra persoanelor care şi-au pierdut vederea şi se află într-o situaţie dificilă.
     ,,Este o ocazie specială ca să ne amintim încă o dată că alături de noi trăiesc și oameni cu un mod de viață cu totul diferit, care au nevoie de mai multă atenție din partea celor din jur. Ei sunt ca toți noi, în același timp, însă nu se pot bucura de puterea de a vedea frumusețea lumii.”, relatează dna Aglaia Ciorbă, medic oculist din cadrul secției consultative a IMSP Spitalul Raional Orhei.
     În secolul tehnologiilor tot mai mulți tineri se confruntă cu deficiențe de vedere. Potrivit specialiștilor, utilizarea computerelor și a smartfoanelor duce la apariția sindromului de "ochi uscat", care, ulterior, poate provoca orbirea. Experții trag un semnal de alarmă și spun că vederea trebuie protejată din copilărie. Aceștia ne recomandă să protejăm ochii de gadgeturi și de soare.
     Cauzele deficiențelor de vedere pot fi multiple, însă principala cauză în rândul tinerilor este utilizarea de lungă durată a calculatorului. Pentru a proteja ochii de influiența negativă a monitorului, medicii recomandă să facem pauze regulate. O pauză de cel putin 5 minute departe de monitor ajută ochiul să se relaxeze. De asemenea, medicii recomandă să clipim cât mai des când stăm în fața calculatorului și să închidem ochii din când în când, timp de 1 minut.
     Conform ultimilor statistici, la fiecare 5 secunde, în lume, o persoană îşi pierde vederea şi la fiecare minut, orbeşte un copil.
     Ziua Internaţională a Nevăzătorilor a fost instituită de Organizaţia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor în 1993, la Varşovia (Polonia).
     Aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră și a celor din jur!

Purtător de cuvânt al IMSP Spitalul raional Orhei
Telefon de contact:060871999


Fiecare respirație contează! – Ziua Mondială a Pneomoniei  


     ,,Fiecare respirație contează!'' este genericul Zilei Mondiale a Pneumoniei în acest an, care este marcată la data de 12 noiembrie. În această zi, în toată lumea, sunt desfășurate diverse acțiuni menite să informeze despre această boală, care provoacă cele mai multe decese în rândul copiilor, și cum poate fi ea prevenită. Și angajații Spitalului Raional Orhei au organizat un șir de măsuri, printre care activități de informare prin discuții publice și individuale, seminare și ședințe informative. La fel, s-a desfășurat conferința instituțională a personalului medical cu tematica Zilei Mondiale a pneumoniei și a diabetului.
     Pneumonia este o formă de infecţie respiratorie acută, care afectează plămânii şi este cauzată de o serie de agenţi infecţioşi, inclusiv virusuri, bacterii şi ciuperci, cei mai frecvenți agenți infecțioși ce o provoacă fiind Streptococcus pneumaniae, Haemophilius influezae tip b și virusul sincițial respirator.
     Incidența pneumoniei în raionul Orhei este în descreștere. Potrivit datelor statistice, în anul 2018 s-au tratat în Spitalul Raional Orhei – 1521 bolnavi, dintre care 1067 fiind copii, comparativ cu anul 2017, când au fost tratați 1611 bolnavi, 1202 fiind copii.
     Factorii care favorizează apariţia acestei boli sunt condiţiile deficitare de îngrijire şi igiena precară, nutriţia dezechilibrată, expunerea la fumul de ţigară, fumatul mamei în perioada de graviditate, subnutriția și malnutriția copiilor, ce provoacă slăbirea sistemelor imunitare, bolile preexistente, precum infecțiile simptomatice ale virusului HIV și a rujeolei etc. O influență considerabilă asupra apariției pneumoniei o au și poluarea aerului din interior, cauzată de gătit și încălzire cu combustibil din biomasă și traiul în case aglomerate.
     În majoritatea cazurilor, pneumonia este cauzată de agravarea infecţiei respiratorii deja existente în organism. Copilul mai poate face pneumonie şi dacă intră în contact direct cu secreţiile nazale ale unui copil bolnav sau se află foarte aproape de acesta pentru mai mult timp.
     Tratarea pneumoniei este un proces costisitor. Din acest motiv, o importanță majoră o au măsurile de prevenire ale acesteia, precum alăptarea exclusivă la sân în primele 6 luni de viață, o alimentație adecvată și suplimentarea cu vitamina A, reducerea poluării aerului, în special în spațiile închise, dar și imunizarea copiilor împotriva agenților patogeni.
     Ziua Mondială a Pneumoniei este marcată din aprilie 2009, anul acesta fiind la cea de a 10-a ediție.
     Aveți grijă de sănătatea dvs și a celor din jur!

Purtător de cuvânt al IMSP Spitalul raional Orhei
Telefon de contact:060871999


Medici care profesează în Spitalul raional Orhei au devenit câștigători ai Campaniei „Mulțumesc, Doctore!”  


     Campania „Mulțumesc, Doctore!” și-a desemnat câștigătorii. „Cuvintele frumoase ne ridică autoritatea și nivelul medicinei în țară”.
     În perioada 17 mai – 14 iunie 2019, Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS), în cadrul proiectului Spitale.MD ”Monitorul Sănătății pentru o bună guvernare în Republica Moldova” a organizat ediția a II-a a Campaniei ”Mulțumesc, Doctore!”. Aceasta s-a desfășurat în mediul online, iar pacienții au putut nominaliza medicii pe care îi apreciază pentru felul în care au fost tratați. Selecția câștigătorilor campaniei a fost realizată în baza voturilor și aprecierilor pe care le-a obținut fiecare dintre cei nominalizați.
     Cel mai apreciat doctor dintr-un spital raional, municipal și republican a fost desemnat acel doctor care a acumulat cele mai multe aprecieri din partea pacienților și premiat de echipa Spitale.MD.
     Doi doctori, care activează în Spitalul raional Orhei au fost desemnați cîștigători ai campaniei „Mulțumesc, Doctore!”.
     Numele Angela Țurcan, șefa secției de obstetrică și ginecologie, este cunoscut multor femei care au devenit mame. De profesie obstetrician-ginecolog, dna Angela Țurcan, pe parcursul activității a primit nașterea a mii de copii, a salvat viața la multe femei.
     Al doilea premiant, a devenit medicul traumatolog - ortoped, Vîrlan Andrei. Dl doctor activează în cadrul secției de traumatologie a Spitalului raional Orhei de circa 5 ani, îndată după absolvirea studiilor de rezidențiat. Cu toate că este locuitor al orașului Chișinău, zilnic face naveta Orhei – Chișinău. În ultimul an, medicul Vîrlan Andrei, împreună cu echipa de specialiști traumatologi din cadrul Spitalului raional Orhei, a efectuat cu succes, circa 14 operații de protezare de șold.
     Credem că realizările pozitive în asistența medicală spitalicească sunt rezultatul unei munci perseverente enorme a lucrătorilor medicali, care reușesc să ofere asistență medicală de calitate. Aceștia merită pe deplin să fie apreciați pentru muncă, devotament și sacrificiu, pentru ce le MULȚUMIM.

Specialist relații publice și comunicare al
IMSP Spitalul raional Orhei


„Corupţia dăunează grav sănătăţii”
Seminar cu lucrătorii medicali din raionul Orhei
 


     La data de 10 iunie curent, în incinta Spitalului raional Orhei a avut loc un seminar cu titlu “Corupţia dăunează grav sănătăţii” organizat de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) și Centrul Național Anticorupție (CNA). Scopul acestui seminar a fost prevenirea și combaterea corupției, fortificarea integrității sistemului de sănătate și consolidarea drepturilor fundamentale ale omului în sistemul de sănătate.
     În cadrul seminarului, șeful Direcției educație anticorupție a CNA, Ion Pruteanu a informat lucrătorii medicali din raionul Orhei despre prevenirea şi reducerea riscurilor de corupţie în cadrul instituţiilor medicale, dar şi despre îmbunătăţirea continuă a calităţii asistenţei medicale acordate populaţiei.
     Menționăm că, IMSP Spitalul raional Orhei a elaborat și aprobat Planul instituțional de acțiuni anticorupție pentru anii 2018-2020. Obiectivul Planului este îmbunătăţirea accesului populaţiei raionului Orhei la servicii de sănătate calitative, eficientizarea utilizării resurselor financiare, prin asigurarea unui proces decizional transparent, receptiv, riguros, incluziv şi participativ.


Purtător de cuvânt al
IMSP Spitalul raional Orhei


O delegație din România în vizită la Spitalul raional Orhei  


     Spitalul raional Orhei a fost vizitat de o delegație din România, condusă de către Simion Crețu, directorul Agenției pentru dezvoltare Regională (ADR) Centru, Alba Iulia și de către specialiștii Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, cu sediul în orașul Ialoveni.
     Vizita se desfășoară în cadrul comun de cooperare dintre cele două instituții de dezvoltare regională și are drept scop discutarea cooperării bilaterale europene și îmbunătățirea activităților comune pentru creșterea absorbției de fonduri nerambursabile, între ADR Centru România și ADR Centru Republica Moldova.
     Ambele Agenții de Dezvoltare Regională partenere au interese comune și doresc să dezvolte cooperarea lor bilaterală și încearcă să definească noi coordonate pentru schimbul de experiență în anii următori, prin activități și proiecte europene comune.
     În debutul ședinței de astăzi, directorul interimar al IMSP Spitalul raional Orhei, Andrei Stratulat a informat oaspeții despre domeniile de activitate a spitalului. Ulterior, vice directorul medical interimar, Elena Palanciuc a comunicat membrilor delegației despre proiectele de Eficiență Energetică implementate în Spitalul raional Orhei pe parcursul ultimilor ani. "Suntem interesați să atragem investiții în Spitalul raional Orhei având drept scop îmbunătățirea bazei tehnico-materiale a spitalului, în condițiile de subfinanțare a instituției și majorării cheltuielilor impuse de creșterea costurilor” a mai adăugat, dna Elena Palanciuc.
     Menționăm, că în Spitalul raional Orhei, Agenția de Dezvoltare Regională Centru a realizat cu suportul tehnic și financiar al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) proiecte investiționale de schimbare a ferestrelor și ușilor exterioare ale Centrului Perinatal, instalarea sistemului de monitorizare a energiei, renovarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare la blocul pediatric, instalarea de ferestre eficiente energetic pentru blocul terapeutic, izolarea termică a pereților exteriori a blocului terapeutic, instalarea a trei puncte termice la trei blocuri ale spitalului, reconstrucția rețele termice exterioare, instalarea punctelor termice individuale dar și completarea sistemelor clasice existente de apă caldă menajeră cu colectoare solare.
     Ultimul proiect implementat în IMSP Spitalul raional Orhei cu suportul ADR Centru este proiectul „Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocului chirurgical al IMSP Spitalul raional Orhei" în cadrul căruia au fost efectuate lucrări de izolarea pereţilor blocului chirurgical, schimbarea geamurilor şi uşilor, izolarea termică a acoperișului precum și izolarea planşeului subsolului.
     Suma totală a investițiilor necesare pentru realizarea proiectului este de 8 670 960,00 lei. Din Fondul Național de Dezvoltare Regională(FNDR) au fost solicitați 8 070 960,00 lei, iar contribuția din partea aplicantului fiind de 600 000,00 lei.


Purtător de cuvânt al
IMSP Spitalul raional Orhei


Comunicat informativ despre înregistrarea în raionul Orhei a cazului de toxicoinfecție alimentară  


     Instituția Medico – Sanitară Publică Spitalul raional Orhei informează că în perioada 27 mai - 04 iunie curent, în secția de Boli Contagioase din cadrul Spitalului raional Orhei au fost internați 7 pacienți, inclusiv trei copii, cu vîrstele cuprinse între 6 luni și 5 ani, cu semne de intoxicație alimentară.
     La internare, starea lor de sănătate fiind grav medie, dar stabilă. Prezentau vomă, diaree, febră și semne de toxico-infecție alimentară. Pacienții au primit tratamentul necesar sub supravegherea medicilor.
     Azi, în data de 04 iunie 2019 în secția de boli contagioase mai rămân încă trei pacienți în stare satisfăcătoare, patru fiind deja externați.
     Conform informațiilor preliminare, pacienții s-ar fi intoxicat după ce au consumat alimente la o ceremonie organizată.
     Angajații Centrului de Sănătate Publică Orhei de comun cu medicii infecționiști din cadrul Spitalului raional Orhei desfășoară o investigație epidemiologică pentru elucidarea cauzei intoxicației.
     Revenim cu informații și concluzii după finalizarea investigației.

Administrația IMSP SR Orhei


Directorul biroului Băncii Mondiale din Moldova în vizită la Spitalul raional Orhei  


     La 29 mai curent, în incinta Instituției Medico – Sanitare Publice Spitalul raional Orhei a avut loc o întrevedere de lucru a conducerii instituției cu reprezentanții biroului Băncii Mondiale în Moldova.
     În cadrul ședinței la care au participat: directorul interimar IMSP Spitalul raional Orhei, Andrei Stratulat; vice directorul medical interimar, Elena Palanciuc; dna Anna Akhalkatsi director al biroului Băncii Mondiale în Moldova, cu sediul la Chișinău; Irina Guban, specialist în probleme de sănătate în cadrul Băncii Mondiale la Chișinău au fost puse în discuție aspecte de organizare și dezvoltare a asistenței medicale spitalicești și specializate de ambulatoriu în cadrul Spitalului raional Orhei.
     Dna Elena Palanciuc, a informat oaspeții despre unii indicatori de activitate a Spitalului raional Orhei în ultimii ani, despre managementul financiar, a punctat barierele în activitatea instituții, dar și planurile de dezvoltare pentru viitor. Ulterior participanții la întrunire au vizitat mai multe subdiviziuni ale spitalului, au discutat cu angajații și pacienții.
     Menționăm că, dna Akhalkatsi gestionează programul Băncii Mondiale în țară și conduce dialogul de politici cu omologii de la guvern, societatea civilă și alți parteneri.

Specialist în informare şi comunicare cu mass-media
0235 21254


Doneaza Sange


Ziua Mondială a Donatorului de Sânge
Sânge sigur pentru toți 
14 iunie 2019 


     În acest an, la 14 iunie, Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge va fi din nou sărbătorită în întreaga lume. Prin urmare, în această zi, exprimăm recunoștința față de cei care donează sânge în mod voluntar și gratuit pentru a salva vieți și pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la necesitatea donărilor sistematice de sânge, pentru a asigura toate necesitățile instituțiilor medicale cu produse sanguine sigure.
     Transfuzia de sânge/componente sanguine permite de a salva milioane de vieți omenești în fiecare an. Sângele și produsele din sânge sunt necesare pentru tratamentul adecvat al femeilor, sarcina sau nașterea cărora este complicată cu hemoragie masivă; copiilor cu anemii severe care s-au dezvoltat pe fondul malariei sau malnutriției; pacienților cu afecțiuni ale sângelui și ale măduvei osoase, victimelor accidentelor, în situații de urgență, precum și pacienților supuși unor intervenții chirurgicale complexe.
     Campania din acest an s-a axat pe donarea de sânge voluntară și pe asigurarea accesibilității la transfuziile de sânge/componente sanguine calitative și sigure. Genericul acestui an "Sânge sigur pentru toți" îndeamnă ca tot mai mulți oameni din întreaga lume să devină donatori și să doneze sistematic sânge, deoarece aceasta este cheia asigurării unei aprovizionări naționale sigure și suficiente a tuturor pacienților care primesc transfuzii de sânge.
     Sloganul pentru campania din acest an este „Sânge sigur pentru toți” ce simbolizează legătura între oamenii sănătoși care donează sânge și oamenii bolnavi ce au nevoie de transfuzii de sânge și componente sanguine.
     Obiectivele principale ale Campaniei de promovare a donării de sânge voluntare în contextul celebrării Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge din anul curent sunt:
     • felicitarea și să mulțumirea donatorilor de sânge și încurajarea pe cei care încă nu au donat sânge să devină donatori de sânge;
     • sporirea gradului de conștientizare a opiniei publice privind necesitatea unui număr stabil de donări de sânge voluntare și neremunerate pe tot parcursul anului, pentru a menține constant rezervele și autoasigurarea țării cu produse sanguine;
     • concentrarea atenției asupra sănătății donatorilor și calității deservirii ca factori de bază în crearea angajamentului și dorinței de a dona sânge sistematic;
     • asigurarea pacienților cu transfuzii sanguine sigure.
Mobilizarea întregii comunități în celebrarea Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge va contribui la asigurarea unui impact larg asupra creșterii numărului de donatori și recunoașterea acestor persoane deosebite, ce dăruiesc zilnic milioane de vieți.
Nu fi indiferent!
În perioada 25 mai - 25 iunie 2019 în Campania națională de
promovare a donării de sânge voluntare vino și donează sânge.
14 iunie celebrează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge .

Condiții mai bune pentru pacienții internați în Spitalul raional Orhei 


     Peste 5 mii de pacienți, care anual beneficiază de servicii medicale de staționar internați în blocul chirurgical al spitalului din Orhei se bucură de condiții mai bune de ședere. Acesta a fost renovat prin lucrări de termoizolare și de ridicare a eficienței energetice. Lucrările finalizate s-au desfășurat în cadrul proiectului de dezvoltare regională „Îmbunătăţirea eficienţei energetice a blocului chirurgical al IMSP Spitalul raional Orhei", implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru.
     Comisia de recepție din care fac parte reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională Centru, ai Consiliului raional Orhei, ai beneficiarului final – Spitalul raional Orhei, specialiști ai serviciilor deconcentrate, antreprenorul general și proiectantul s-a întrunit în 23 aprilie, la șantier, pentru a semna actele de finalizare a investițiilor realizate.
     În cadrul acestui obiectiv a fost efectuată izolarea termică în proporție de 100% a pereților exteriori, înlocuirea în totalitate a tâmplăriei, izolarea planșeului la subsol și a etajului tehnic. Suma lucrărilor recepționate este de circa 7 664 657,10 lei, din care 600 de mii de lei constituie contribuția Consiliului Raional Orhei, iar restul reprezintă surse financiare alocate din Fondul Național de Dezvoltare Regională.
     Prin realizarea proiectelor investiționale de sporire a eficienței energetice în clădirile publice se mizează atât pe îmbunătățirea accesului la servicii și utilități publice de calitate pentru oameni, cât și a condițiilor de muncă pentru angajați. În cazul Spitalului regional din Orhei acest obiectiv a fost atins, iar pe lângă confortul adus pacienților și cadrelor medicale care activează aici, vor fi operate și economii semnificative la întreținerea blocului.


Serviciul de presă
al IMSP Spitalul raional Orhei


Referinţe utile

ADRESA

CONTACTE

Abonați-vă

Obține notificările noastre la prima oră!!!